In Nieuwegein tussen nieuwe, moderne kantoren en bedrijfruimten staat een kasteel dat omringd wordt door een slotgracht met een prachtige tuin, genaamd Kasteel Rijnhuizen. Het monumentale kasteel vindt z’n oorsprong in de middeleeuwen en dankt het huidige, statige uiterlijk aan een grondige verbouwing in de Gouden Eeuw. Het interieur is verrijkt met prachtige wandschilderingen die van grote culturele waarde zijn. Het pronkstuk van het kasteel is de Alexanderzaal. Deze zaal dateert uit de 18e eeuw en heeft zijn naam te danken aan de unieke wandschilderingen met Alexander de Grote in de hoofdrol.
Naast deze zaal bevindt zich ook in het kasteel de zogenaamde Tuinkamer. Tijdens herstelwerkzaamheden in 1971 zijn in de Tuinkamer wandschilderingen ontdekt die waarschijnlijk gemaakt zijn in het begin van de 19e eeuw. Ze zijn vermoedelijk geïnspireerd en gemaakt naar het modellenboek van de beroemde Franse architect Daniel Marot, die in de 17e eeuw in Nederland werkte.
Het Kasteel Rijnhuizen dateert uit ongeveer 1200 en was oorspronkelijk een houten versterkte vesting. Rond 1400 werd dit vervangen door twee aan elkaar gemetselde woningen. In de 15e en 16e eeuw was het landgoed in bezit van de familie van Rijn. Door de jaren heen is het kasteel meerdere malen verwoest en beschadigd en heeft het verschillende eigenaren gekend. In 1640 is het kasteel herbouwd door de heer Reynoud van Tuyll van Serooskerke en sindsdien is er niet veel meer aan de buitenkant van het kasteel veranderd.
In 1672, 32 jaar later, trok Lodewijk XIV, de koning van Frankrijk, Nederland binnen. Kasteel Rijnhuizen werd al snel bezet door de Fransen. Er werd toen veel schade aangericht. Louis de Geer, de rechtmatige kasteelheer, herstelde het kasteel weer na het vertrek van de Fransen. Na zijn overlijden bleef het kasteel nog acht generaties in het bezit van zijn familie. De familie Van der Molen, de laatste eigenaar van het kasteel, bood het kasteel samen met het omliggende landgoed te koop aan in 1958.
In 1958 kocht de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) het kasteel en het omliggende landgoed. Zij vestigde hier haar nieuwe onderzoeksinstituut voor plasmafysica. Het kasteel en de koetshuizen waren in gebruik als kantoorruimte. Daarnaast stond er op het terrein, verscholen tussen de bomen, een laboratorium waar natuurkundig onderzoek werd gedaan. Ieder jaar in oktober organiseerde het FOM een open dag waarop zij bezoekers rondleidden in het laboratorium. Er kwamen wetenschappers van over de hele wereld naar het landgoed en sommige overnachten weleens in het gasthuis dat vast zit aan het koetshuis.
In 2012 kreeg het FOM instituut voor Plasmafysica een nieuwe naam, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER). In 2015 verhuisde het instituut naar de Technische Universiteit Eindhoven. De spiegelende bol in het gazon is nog een onderdeel van een van de wetenschappelijke installaties waarmee experimenten in het laboratorium werden uitgevoerd.
In 2016 kocht de huidige eigenaar, Jan Scholt, het kasteel en het omliggende landgoed. Jan is o.a. oprichter en aandeelhouder van Scholt Energy te Valkenswaard en leverancier van elektriciteit en gas aan de zakelijke markt in meerdere Europese landen. Hij wilde niet dat dit prachtige kasteel verloren zou gaan en heeft er zijn expertise op los gelaten.
Tegenwoordig wordt Kasteel Rijnhuizen ingezet als vergader- en evenementenlocatie. Het prachtige en unieke kasteel is samen met de twee koetshuizen een ideale locatie om een bruiloft, bedrijfsfeest of bijvoorbeeld jubileum te vieren.
Benieuwd naar de mogelijkheden van het kasteel? Neem dan contact met ons op, we bespreken het graag!
Kasteel Rijnhuizen scoort een 4.5 van de 5 sterren op Google. Bekijk de Google reviews hier!
Naast onze Instagram en Facebook pagina is Kasteel Rijnhuizen ook te vinden op LinkedIn. Mis niets en volg ons direct!
Maak een afspraak om een keer langs te komen!